Pamiętaj w kwietniu!

  • Sadzimy drzewa i krzewy iglaste i liściaste, również z tzw. gołym korzeniem
  • Wysadzamy do gruntu letnie kwiaty cebulowe, jak np. mieczyki, lilie, dalie
  • Dekorujemy balkony i tarasy wczesnymi kwiatami cebulowymi i dwuletnimi
  • Zwalczamy mszyce, usuwamy pędy z licznymi koloniami, opryskujemy
  • Nawadniamy rośliny zimozielone, szczególnie te w pojemnikach
  • Przycinamy drzewa i krzewy, usuwając m.in. pędy przemarznięte i chore
  • Rozmnażamy przez odkłady m.in. powojniki, winorośle, jeżynę bezkolcową
  • Pielęgnujemy trawnik, robimy wertykulację i aerację, nawozimy, kosimy
  • Zwalczamy parcha, opryskując drzewa m.in. preparatami miedziowymi
  • Zabezpieczamy większe rany po cięciu drzew maściami ogrodniczymi
  • Wysiewamy na rozsadę m.in. aksamitki, cynie, zatrwiany, warzywa dyniowate
  • Nawozimy rośliny w ogrodzie, stosując m.in. nawozy długo działające
  • Wysadzamy do gruntu sadzonki zdrewniałe przygotowane jesienią
  • Przygotowujemy rozsady warzyw, m.in. sałaty, selera, pora, pomidora, papryki
  • Dzielimy i odmładzamy byliny, jak np. rojniki, rozchodniki, jeżówki, tawułki
  • Siejemy do gruntu kwiaty, np. godecje, klarkie, kosmosy, lobularie, maczki
  • Sadzimy warzywa, m.in. cebulę dymkę, czosnek jary, szalotkę, szczypiorek
  • Wysiewamy do gruntu warzywa, m.in. rzodkiewkę, sałatę, koper, rzeżuchę
  • Okrywamy włókniną gruntowe wysiewy dla przyspieszenia rozwoju roślin
  • Produkujemy kiełki z nasion warzyw – o cennych walorach odżywczych

 

 

Źródło Mój ogródek nr 4/2021