Pamiętaj w kwietniu!
- Sadzimy drzewa i krzewy iglaste i liściaste, również z tzw. gołym korzeniem
- Wysadzamy do gruntu letnie kwiaty cebulowe, jak np. mieczyki, lilie, dalie
- Dekorujemy balkony i tarasy wczesnymi kwiatami cebulowymi i dwuletnimi
- Zwalczamy mszyce, usuwamy pędy z licznymi koloniami, opryskujemy
- Nawadniamy rośliny zimozielone, szczególnie te w pojemnikach
- Przycinamy drzewa i krzewy, usuwając m.in. pędy przemarznięte i chore
- Rozmnażamy przez odkłady m.in. powojniki, winorośle, jeżynę bezkolcową
- Pielęgnujemy trawnik, robimy wertykulację i aerację, nawozimy, kosimy
- Zwalczamy parcha, opryskując drzewa m.in. preparatami miedziowymi
- Zabezpieczamy większe rany po cięciu drzew maściami ogrodniczymi
- Wysiewamy na rozsadę m.in. aksamitki, cynie, zatrwiany, warzywa dyniowate
- Nawozimy rośliny w ogrodzie, stosując m.in. nawozy długo działające
- Wysadzamy do gruntu sadzonki zdrewniałe przygotowane jesienią
- Przygotowujemy rozsady warzyw, m.in. sałaty, selera, pora, pomidora, papryki
- Dzielimy i odmładzamy byliny, jak np. rojniki, rozchodniki, jeżówki, tawułki
- Siejemy do gruntu kwiaty, np. godecje, klarkie, kosmosy, lobularie, maczki
- Sadzimy warzywa, m.in. cebulę dymkę, czosnek jary, szalotkę, szczypiorek
- Wysiewamy do gruntu warzywa, m.in. rzodkiewkę, sałatę, koper, rzeżuchę
- Okrywamy włókniną gruntowe wysiewy dla przyspieszenia rozwoju roślin
- Produkujemy kiełki z nasion warzyw – o cennych walorach odżywczych
Źródło Mój ogródek nr 4/2021